Min berättelse

Emma, 24

”Se det som en sexuell erfarenhet. Det kunde ha varit värre.” Detta var orden jag möttes av första gången jag berättade för någon professionell om våldtäkten. Våldtäkten som sedan kom att prägla mitt liv de kommande fem åren.

En sexuell erfarenhet är inte en våldtäkt. Det vet jag idag och det önskar jag att jag visste då. Då när jag var rädd, skärrad och chockad. Orden fick mig att under lång tid anklaga mig själv. Både för det som hände men också för att jag mådde dåligt över det som hade hänt. Det kunde ju ha varit värre. Värre än hans oönskade kön i min mun upprepade gånger. Värre än hans oönskade kön i min snippa flera gånger. Ja det kunde ha varit värre. Han kunde ha slagit mig. Han kunde ha varit våldsam. Han kunde ha fullföljt försöket att tränga in i min bak. Det kunde ha varit värre men för mig var detta illa nog. Och idag vet jag att det alltid kan vara värre men det betyder inte att det en varit med om inte är illa.

Han tog min oskuld den natten. Han tog min trygghet. Han tog min tillit. Och två år senare stal han nästan mitt liv. Jag tog en överdos på grund av honom. En natt på akuten med ständigt vak, följt av dagar inlåst på en avdelning.

Idag, flera traumabearbetningar senare, präglar han inte längre mitt liv. Han finns fortfarande där i vissa sammanhang men det är inte han som styr mitt liv utan jag. När jag tänker på honom blir jag arg och när jag tänker på bemötandet jag fick från vården så blir jag ledsen. Det var ingen sexuell erfarenhet och det var illa nog för mig det som hände.

En våldtäkt kan aldrig likställas med en sexuell erfarenhet. Och det kan vara illa nog även om det kunde ha varit värre.

Jag hade rätt att känna som jag gjorde. Och du har rätt att känna som du gör!

Stöd & hjälp

Behöver du någon att prata med?

Vi erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Vi finns här för dig och vi lyssnar gärna.