Rapporter

Ville inte dö, vågade inte leva – en rapport om sexualiserat våld och ätstörningar

Med fokusområdet sexualiserat våld och ätstörningar undersöks sambanden mellan dessa erfarenheter, vårdens bemötande samt konsekvenserna för de som drabbas.

Storasyster lanserar idag Storasysterrapporten 2025: Ville inte dö, vågade inte leva – en rapport som synliggör sambandet mellan sexualiserat våld och ätstörningar. Med över 1 200 vittnesmål från personer med egen erfarenhet samt expertintervjuer visar rapporten hur vården ofta missar kopplingen, vilket leder till bristande stöd och ökad psykisk ohälsa.

Syftet med rapporten är att belysa sambanden mellan sexualiserat våld och ätstörningar, öka kunskapen inom området och lyfta de drabbades röster.
– Sexualiserat våld är ett komplext och allvarligt samhällsproblem som inte kan mötas med förenklade svar. För att åstadkomma verklig förändring krävs att vi gräver djupare, höjer vår kunskap och är villiga att se hela bilden. Det är därför vi varje år genom Storasysterrapporten fördjupar oss i olika aspekter av sexualiserat våld, säger Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare Storasyster.

Rapportens resultat visar bland annat att:

  • 70 % av respondenterna ser en koppling mellan sexuella övergrepp och ätstörningar.
  • 72 % uppger att de inte fått frågor om utsatthet för sexualiserat våld i samband med att de sökt ätstörningsvård.
  • 45 % har utsatts för sexualiserat våld både före och efter utveckling av en ätstörning.
  • 90 % uppger att de lider av psykisk ohälsa, vanligast är depression och PTSD.

Många av rösterna i rapporten beskriver ätstörningen som ett sätt att hantera kontrollförlust, självhat och trauma efter sexuella övergrepp. Ätstörningar kan bli ett sätt att hantera trauma, medan våldsutövare ibland använder mat som maktmedel.
– Jag började svälta mig själv för att skydda mig från de upprepade sexuella övergreppen. Jag var livrädd för att vara attraktiv och på så sätt trigga min partner, skriver en respondent i målgruppsenkäten. 

När vården inte ser kopplingen mellan sexualiserat våld och ätstörningar, eller undviker att ställa frågor om våldsutsatthet, riskerar drabbade att bli missförstådda, utan rätt stöd och bollade mellan instanser. Det skapar ett system som osynliggör människors erfarenheter och behov.
– Den här rapporten är nödvändig för att synliggöra ett allvarligt men ofta förbisett samband – kopplingen mellan sexualiserat våld och ätstörningar. Trots att många med egen erfarenhet vittnar om hur dessa upplevelser hänger samman, fortsätter både vården, forskningen och samhället i stort att behandla dem som separata problem. Det innebär att personer med samsjuklighet riskerar att bli missförstådda, inte få rätt stöd eller helt falla mellan stolarna. Det här är i grunden en demokratifråga. Det handlar om rätten till jämlik vård, kroppslig integritet och möjligheten att fullt ut delta i samhället. Genom denna rapport vill vi ge utrymme åt de röster som annars sällan får ta plats i politiska, medicinska och sociala sammanhang, säger Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare Storasyster. 

Storasyster vill bland annat se:

  • En statlig utredning (SOU) för att ta fram en nationell vårdmodell som integrerar behandling av ätstörningar och trauma
  • Att minst en klinik per region erbjuder kombinerad behandling
  • Att elevhälsans uppdrag förtydligas och stärks med resurser för att upptäcka våldsutsatthet och ätstörningar
  • En satsning på forskning om sambandet mellan sexualiserat våld och ätstörningar
  • Att alla omvårdnadsutbildningar ska innehålla kunskapsmål om mäns våld mot kvinnor och om trauma

Rapportförfattare: Sofie Karlsson
Formgivare: Ca/Bom och Karin Sillén

Ser tydliga kopplingar. Ätstörning blev en konsekvens av min situation som jag saknade kontroll över. Att kontrollera kalorier och svälta mig blev tydligt rop på hjälp. Ville inte dö, men vågade heller inte leva.

Ta del av årets Storasysterrapport

Du kan både ladda ner rapporten och läsa den i din webbläsare.