Sex efter övergrepp

Om sex gör ont

Att uppleva smärta vid sex kan påverka sexlusten och det allmänna måendet, men om du idag känner att sex ofta gör ont så betyder inte detta att det alltid kommer vara så. Det går att bli bättre och slippa smärta.

Smärta och fysiska obehag såsom sveda, klåda och brännande känsla är vanligt vid sex. Framförallt personer med vulva/vagina kan uppleva smärta och fysiska obehag, men även personer med penis kan uppleva smärta. Fortsättningsvis i texten använder vi oftast ordet smärta även om andra fysiska obehag också kan finnas med i bilden.

Smärta vid sex kan uppstå i eller runt omkring vulva/vagina, längre in i magen, i penis eller pung, anal eller i bäckenbottenmuskulaturen och det kan finnas flera olika orsaker till smärtan. Att uppleva smärta vid sex kan påverka sexlusten och det allmänna måendet, men det går att bli minska besvären och slippa smärta. Det finns behandling att få och ofta handlar det då om att jobba med flera saker samtidigt. En del i behandlingen brukar handla om att få kunskap om hur din kropp fungerar och utreda varför just du har ont vid sex. Parallellt med detta kan du få arbeta med negativa tankar kring smärtan och kanske få hjälp att hitta sätt att ha sex på som inte gör ont. Du kan även få prata om de erfarenheter du bär med dig som kan påverka hur du tänker och känner kring sex idag.

Om du upplever smärta är ett viktigt första steg att boka tid för en undersökning hos barnmorska, gynekolog, urolog eller allmänläkare. Detta för att du ska få veta om det finns några fysiska orsaker bakom smärtan så som sjukdomar eller infektioner och få råd och stöd kring vad du kan behöva för att må bättre.

 

Jag är känslig för beröring och tycker det är obehagligt om någon rör vid underlivet om jag inte är väldigt upphetsad. Detta gör att det känns svårt med förspel med min partner.

Vad kan smärta bero på?

Smärta vid sex kan bero på flera olika saker. Svamp- eller urinvägsinfektioner kan till exempel göra att sex känns obekvämt eller gör ont. Hudsjukdomar eller olika sexuellt överförbara infektioner (STI) kan också leda till smärta. På sjukvårdsupplysningens hemsida, 1177.se, kan du läsa mer om sexuellt överförbara infektioner och hur du kan testa dig.

Misstänker du att du har svamp eller urinvägsinfektion bör du kontakta din barnmorska eller vårdcentral. Erfarenheter av sexuella övergrepp kan leda till svåra känslor kopplat till sex så som rädsla, ångest eller stress, vilket kan göra att det blir svårt att slappna av. Det gör det också svårt att bli upphetsad vilket kan leda till att sex känns obehagligt eller smärtsamt. Smärtan kan också bero på vestibulit eller vaginism eller på spänningar i bäckenbottenmuskulaturen. På sjukvårdsupplysningens hemsida, 1177.se, kan du läsa mer om sexuellt överförbara infektioner och hur du kan testa dig samt om vestibulit/provocerad vestibulodyni och vaginism.

Om att göra en undersökning

Det är inte ovanligt att känna en oro för att göra en gynekologisk undersökning, alltså en undersökning av könsorganet. För dig som har erfarenheter av sexuella övergrepp eller lider av smärta så kan obehaget ibland kännas ännu starkare. Kanske har en undersökning varit smärtsam förut eller så finns det en oro för vilka känslor eller reaktioner som kan uppstå under undersökningen.

Undersökning av personer med vulva/vagina görs hos barnmorska eller gynekolog. Personer med penis kan få träffa sjuksköterska, androlog eller en urolog. Det kan vara bra för dig att veta att vilken typ av kontakt du ska söka beror på vilket könsorgan du har och alltså inte din könsidentitet. Det vill säga om du definierar dig som man, men har vulva/vagina är det fortfarande en barnmorska eller gynekolog du ska kontakta.

För att boka tid kan du ringa på egen hand eller be någon att boka tiden åt dig med ditt personnummer. Det går att önska kön på den som ska utföra undersökningen, med det är inte alltid säkert att din önskan kan tillgodoses. Fråga ändå när du bokar tiden om detta känns viktigt för dig. Det kan vara bra att redan vid bokningen berätta om du känner oro inför undersökningen, men du behöver inte berätta detaljer om varför om du inte vill. Att berätta om oron på en gång är bra eftersom en längre undersökningstid kan bokas in. Då kan du få ordentligt med information innan undersökningen sätter igång. Det är också möjligt att boka en tid utan att göra någon undersökning alls. Tiden kan då läggas på att få en genomgång av rummet, se hur undersökningsstolen ser ut, titta på instrumenten och få veta hur de används.

Du kan även få prova att lägga dig i stolen med kläder på en stund och vara ensam i rummet under tiden om du vill. I slutet av besöket går det att boka en ny tid för själva undersökningen om du känner dig redo för det. På Umo.se kan du läsa mer om hur en undersökning kan gå till om du har en vulva/vagina. På RFSU:s hemsida kan du med penis få information om hur en undersökning går till.

Normer och förväntningar på sex kan påverka

Det är ganska vanligt att fortsätta ha sex på ett visst sätt även om det orsakar smärta. Detta beror ofta på att det finns en stark vilja att kunna ha omslutande sex eller att det finns vissa förväntningar kring sex. Att leva upp till förväntningar om att vara “normal” och kunna ha sex på ett visst sätt kan kännas så pass viktigt att det blir svårt att lyssna på kroppens signaler. Om du känner igen dig i beskrivningen så är du långt ifrån ensam. Försök att inte klandra dig själv om du fortsätter ha sex trots smärta, men fundera över orsaken till att du fortsätter och om du kanske kan tänka eller göra annorlunda? Fundera exempelvis över varför du har sex, om det är för din egen eller andras skull? Är du rädd att känna dig “onormal” om du inte kan ha omslutande sex? Finns det annan typ av sex som du njuter mer av som inte gör ont? Kan du göra mer av detta? Genom att fundera på dessa frågor så kan du få en bättre bild av din situation och kanske börja tänka annorlunda kring sex.

I samhället finns ett stort fokus på omslutande vaginalt sex som det enda “riktiga” sexet, vilket ju inte är sant. Men att denna myt är så stark gör att det har blivit något vi tänker att alla måste kunna och vilja ha. Vi påverkas hela tiden av samhällets normer och det behöver inte alltid vara dåligt. Samtidigt kan normer begränsa oss och göra att vi inte riktigt känner av vad vi själva vill. Att prova nya sätt att ha sex på innebär inte att du “gett upp” på grund av smärtan eller att du aldrig kan ha omslutande sex igen.

Men precis som du kan behöva ta en paus från löpning för att låta en stukning av foten läka så är det bra att pausa omslutande sex medan du jobbar med din smärta. Det kan vara bra att ta tid till att fundera över vad som är viktigt för dig, för att sex ska kännas härligt och bra. Sex ska inte göra ont och smärta ska inte ignoreras eftersom smärtan sällan försvinner genom att du “härdar ut” eller vänjer dig vid att sex gör ont.

Sex ska kännas skönt för dig

Att bli av med smärta vid sex kan ta tid, men ha tålamod. När du väl fått hjälp och stöd i att börja arbeta med din smärta kommer du troligtvis ganska snabbt märka förändringar.

Det är inte ovanligt att smärta kan komma tillbaka genom livet av olika anledningar, men det betyder inte att du är tillbaka på ruta ett igen eller att smärtan kommer att vara för evigt. Genom att lära känna din kropp, lära dig att kommunicera med partners om du upplever smärta och utforska vilken sorts sex som känns njutningsfullt för dig kan du hitta vägar för att må bättre. Vi vill att du ska veta att sex ska kännas skönt och kul för dig! Du ska inte behöva ha ont. Om omslutande sex gör ont kan det vara bra att utforska andra typer av sex. Vi vet att just omslutande sex kan kännas som en viktig och härlig del av sex, men det finns även en mängd andra saker du kan göra som är sköna och som inte gör ont.

Det är lätt att lägga fokus på det som inte fungerar och att bara tänka på hur du ska kunna få det att bli bättre. Vad som då ibland glöms bort är allting som faktiskt funkar och känns skönt. Oavsett om du vill ha omslutande sex längre fram, eller inte, så kan det vara bra att utforska annat sex. Kanske smeksex, oralsex, eller att onanera tillsammans med en partner. Oavsett om en upplever smärta vid sex eller inte är det alltid en god idé att utforska sin sexualitet och hur sex kan känna njutningsfullt på olika sätt. Detta för att lära känna sig själv bättre och få utrymme att upptäcka hur otroligt många sätt vi faktiskt kan ha sex på.

Att utmana negativa tankar om smärtan

Om det tidigare har gjort ont att ha sex är det inte konstigt om du känner en oro för att ha sex igen. Det är vanligt att få så kallade katastroftankar kopplade till situationer som tidigare orsakat smärta. Katastroftankar kan vara tankar om att situationen inte går att kontrollera, att det är något fel på dig eller att det aldrig kommer bli bättre. Det är lätt att tänka “Ingenting kommer att hjälpa”, “Jag är helt värdelös” eller“Jag kommer aldrig att kunna ha sex utan att det gör ont”. Denna typ av tankar kan ofta skapa en massa stress och göra att du lägger ännu större fokus på just smärtan.

Det kan vara svårt att bryta negativa tankemönster på egen hand men med stöd och hjälp går det att göra. En kurator, psykoterapeut eller psykolog kan hjälpa dig att jobba med de självkritiska tankarna, men du kan även börja lite smått på egen hand. Att förändra hur du tänker kring smärtan är inte något som automatiskt tar bort den, men det kan göra att situationen känns lite lättare att hantera.

Övning

  • Tips

    Börja med att skriva ner vilka negativa eller självkritiska tankar du har om smärtan. Välj ut några av dessa och försök att skriva ner hur du kan tänka annorlunda.

    Exempel:
    “Jag kommer aldrig att kunna ha sex utan att det gör ont”
    Fråga dig om du har några bevis för att denna tanke är 100% sann? Du kanske har haft ont vid sex hittills, men kan du med säkerhet veta att du aldrig kommer bli av med smärtan? Vi kan ju aldrig veta med säkerhet att något kommer vara på precis samma sätt för alltid. Alltså finns utrymme för att positiv förändring faktiskt kan ske.

    Fundera även på hur hjälpsam tanken är i din situation. Gör tanken “Jag kommer aldrig att kunna ha sex utan att det gör ont” att du blir mer motiverad att hitta hjälp eller söka stöd för din smärta? Eller att du blir mer sugen på att prova andra typer av sex som inte gör ont? Troligtvis skulle du svara nej på båda dessa frågor. Finns det då istället något mer hjälpsamt sätt att tänka? Ett exempel kan vara:

    “Jag är orolig att jag inte ska kunna ha sex utan att det gör ont, men det kanske finns något jag kan göra för att må bättre”
    Vilka bevis har du för sanningen i den här alternativa tanken? Jo, du är orolig att du alltid ska ha ont, vilket är förståeligt, men det är ganska stor sannolikhet att det faktiskt finns saker som kan hjälpa mot din smärta. Denna tanke kan därför ses som lite mer hjälpsam och kanske känns situationen inte fullt så hopplös.

    Fundera också över vad du hade sagt till en vän i samma situation. Om din vän sa till dig “jag kommer aldrig kunna ha sex som inte gör ont”så skulle du troligtvis inte svara “nej, det kommer du aldrig.” Du hade nog försökt prata med din vän, frågat vad hen prövat hittills eller om det finns andra sätt hen kan se på sin situation. Var lika snäll och hjälpsam mot dig själv som du hade varit mot någon du bryr dig om.