Volontärarbete inom Storasyster

Vill du finnas där för personer som blivit utsatta för sexuella övergrepp och behöver någon att prata med? Här kan du läsa mer om vad ett volontäruppdrag hos Storasyster innebär och hur det går till.

Att vara volontär i Storasyster är en möjlighet att vara ett värdefullt stöd för utsatta personer och göra verklig skillnad i deras liv. Som volontär kan du bemanna vår chattjour, bli onlinesyster eller engagera dig som kommunikatör.

Som volontär får du också gärna delta vid evenemang, demonstrationer och manifestationer som arrangeras av Storasyster. 

Som volontär hos Storasyster är du ett medmänskligt stöd för de personer som söker sig till oss. Det innebär att du inte behöver ha någon speciell utbildning – förutom den du genomgår hos oss – och att stödet vi ger inte är terapeutiskt. Du finns där för att lyssna, stötta och hjälpa stödsökande. 

Uppdraget sker helt digitalt och vi välkomnar volontärer från hela landet. Uppdraget är ideellt vilket innebär att du inte får betalt.

Läs mer om de olika volontäruppdragen längre ner.

Vem kan bli volontär?

Du kan bli volontär om du:

Stöd i uppdraget

Du får regelbundet stöd från våra volontärsamordnare och möjlighet till individuella handledningar. Som volontär hos Storasyster kommer du också att bjudas in till fortbildningar på olika teman som rör ditt volontäruppdrag och Storasysters verksamhet. En gång per termin förväntas du delta i grupphandledning tillsammans med andra volontärer där ni får stöd i era uppdrag och möjlighet att utbyta erfarenheter. Alla handledningar och fortbildningar sker på distans.

Villkor för volontärskapet

  • För att vara volontär i Storasyster behöver du vara medlem i föreningen och betala en medlemsavgift på 100 kr/år eller mer om du vill.
  • Vi kommer att be dig sända in ett utdrag från polisens belastningsregister.
  • Som volontär har du tystnadslöfte och förbinder dig till detta via ett kontrakt.
  • Arbetet är ideellt vilket innebär att du inte får betalt.
  • Du förväntas delta i grupphandledning en gång per termin (digitalt).
  • Delta på Storasysters grundutbildning.

Utbildning

Alla som blir volontärer hos oss får gå en volontärutbildning. Den består dels av två utbildningsdagar under en helg och dels av inspelade föreläsningar. Under utbildningen får du en gedigen introduktion till verksamheten och ditt uppdrag som volontär. Utbildningen innehåller föreläsningar om bemötande, trauma och svåra samtal, suicidprevention, juridik och rättsprocess m.m.

Rekrytering

Vi rekryterar nya volontärer två gånger per år. Just nu är rekryteringen stängd – men du är välkommen att anmäla ditt intresse så kontaktar vi dig när nästa rekrytering startar. För att ansöka om att bli volontär kommer du att skicka in en ansökan med CV och personligt brev. När rekryteringen öppnar annonseras det på vår hemsida och i våra sociala medier.

Frågor om volontäruppdraget?

Om du undrar något får du gärna kontakta oss på volontar@storasyster.org

Bli volontär

Lediga uppdrag

Just nu är rekryteringen stängd. Men du är välkommen att anmäla ditt intresse så kontaktar vi dig när nästa rekrytering startar.

Volontäruppdrag

Bemanna chatten

Chattjour

Ansvara för våra sociala medier

Kommunikatör

Längre kontakt med stödsökande

Onlinesyster chatt/mejl

Längre kontakt med stödsökande

Onlinesyster video

Onlinesyster på Storasyster

Intervju med Veronica

”Jag får vara stöd till någon som kanske aldrig någonsin pratat eller kommer prata med någon annan om sin situation. Det är ovärderligt”, säger Veronica.

Onlinesyster på Storasyster

Intervju med Erika

”Som volontär hos Storasyster har det framförallt varit väldigt fint att få vara den personen som någon anförtror sig hos”, säger Erika.

Kontakta oss så berättar vi mer

Vilda Andrée Storasyster

Vilda Andrée

073 673 94 05