Sexuella övergrepp

Sexuella övergrepp; ett problem spritt i hela samhället

Varje dag utsätts framförallt tjejer och kvinnor för sexuella övergrepp. Hemma, på jobbet, på festen, på nätet. Nästan alla kvinnor har erfarenheter av att ha blivit utsatta på något sätt.

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Förra året anmäldes omkring 24 000 sexualbrott. Mörkertalet är stort och troligen rör det sig om uppemot 400 000 som utsätts för sexuella övergrepp årligen.

Idag utsätts en fjärdedel av alla unga kvinnor i Sverige för sexuella övergrepp

Det handlar om övergrepp som att få oönskade dickpics. Att bli kallad hora. Att tvingas se på porr du inte vill se. Att bli våldtagen, eller tjatad på till att ha sex. Att någon hotar lägga upp nakenbilder på nätet om du inte går med på sexuella handlingar. Att bli sexuellt trakasserad eller att någon blottar sig för dig.

Ofta begås övergreppen av någon du älskar eller som står dig nära, till exempel din partner eller någon i din familj, eller av någon du är beroende av, till exempel en lärare, tränare eller chef.

Ett mansproblem som skapar lidande för många kvinnor

Konsekvenserna för de som utsätts är stora. De flesta får ett förändrat liv, med varierande grad av till exempel oro, depression och känslor av skuld och skam. Direkt eller senare i livet. En tredjedel får självmordstankar.

Detta gör sexuella övergrepp till ett av vårs största samhällsproblem. Och i ännu högre grad till ett av våra största mansproblem. Därför att lika tydligt som att de allra flesta som utsätts är tjejer och kvinnor, är att förövarna är män. 97 procent av de som misstänks för sexualbrott är män. Och av de som dömdes (2020) för våldtäkt och grov våldtäkt var fler än 99 procent män.

Agera i vardagen. Och stöd vårt arbete!

Det här måste vi göra något åt!  Fler måste höja sina röster och börja agera. Inte minst män. Vi måste börja prata med våra söner, reagera i vardagen på kränkande ord och handlingar och stå upp för den som utsätts i varje situation. Därför att detta är ett stort samhällsproblem och mansproblem som måste få en lösning om vi ska få ett jämlikt och rättvist samhälle. Stöd gärna vårt arbete! 


Läs mer om sexuella övergrepp, vem som utsätter och vem som utsätts

Fakta

Sexuella övergrepp i siffror

Var fjärde ung kvinna utsattes för ett eller flera sexualbrott under förra året (NTU 2021)

97 procent av de som misstänks för sexualbrott är män (BRÅ 2020).

375 000

Mörkertalet är stort. Troligen rör det sig om 375 000 som utsattes förra året (NTU 2021).

Vad är sexuella övergrepp? Läs mer här!

Stöd och hjälp

För dig som blivit utsatt

Vi erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för sexuella övergrepp.

Stöd och hjälp

För dig som anhörig

Vi erbjuder stöd till dig som anhörig till någon som blivit utsatt för sexuella övergrepp.

Mer om sexuella övergrepp

Vad är sexuella övergrepp?

Sexuellt våld som samhällsproblem

Konsekvenser av sexuellt våld

Vanliga reaktioner under och efter ett sexuellt övergrepp

Lagstiftning och polisanmälan

Kontaktperson

Cecilia Bödker Pedersen Storasyster

Cecilia Bödker Pedersen

076 634 34 36