Aktieutdelning

Med dina aktier kan du göra skillnad

Skänk din aktieutdelning – helt skattefritt!

Var med och hjälpa människor som blivit utsatta för våldtäkt och sexuella övergrepp att få stöd genom att skänka din aktieutdelning till Storasyster. Som privatperson kan du skattefritt skänka (hela eller delar av) din privata aktieutdelning eller din utdelning från fåmansbolag till ideella organisationer med 90-konto, till exempel Storasyster. En tusenlapp som skulle ha gett dig 700 kronor efter skatt blir 1000 kronor för Storasyster och går oavkortat till vårt arbete för ett jämställt samhälle fritt från sexuellt våld.  

För att du ska slippa betala skatt måste du avsäga dig rätten till utdelning före bolagsstämman. Kom ihåg att bankerna kan behöva tid för att administrera ditt ärende, så var ute i god tid. På bolagens webbplatser står datum för stämma. 

Så här gör du: 

  1. Bestäm vilken/vilka aktieutdelningar du vill skänka till oss och hur mycket.  
  2. Kontakta din bank och berätta att du vill skänka din aktieutdelning till Storasyster och fråga vad de behöver för information. 
  3. Om du har dina aktier på ett VP-konto ska du fylla i blanketten ”Anmälan om rättighetshavare/gåvomottagare för Vp-konto” och lämna till din bank. Om du har dina aktier i en aktiedepå ska du be din bank om hjälp. 
  4. Kontakta din bank eller fondkommissionär och se till att blanketten registreras senast en vecka före det aktuella bolagets bolagsstämma.
  5. Kvittot från pengaöverföringen sparar du och redovisar i deklarationen påföljande år för att du ska slippa betala skatt på den utdelningen. 

Observera 

Hos vissa banker kallas VP-konto för Servicekonto. Du kan behöva öppna ett särskilt VP-konto för att kunna skänka din aktieutdelning. Vissa banker har tagit bort VP-konto och möjligheten att skänka sin aktieutdelning till ideella organisationer. Det är därför viktigt att du kontaktar just din bank, eller där du har ditt VP-konto, och höra med dem vad som gäller. 

Om du vill skänka din aktieutdelning till Storasyster behöver du följande information om oss:

Organisationsnummer: 802465-2169

Gåvomottagare/Rättighetshavare: Storasyster 

Utdelningsadress: Warfvinges väg 26, 112 51 Stockholm

Bankgiro: 900-6792.

Har du några frågor? Kontakta oss