Stöd och hjälp

Onlinesyster

Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp och vill ha någon att prata med? Ansök om en onlinesyster (tidigare kallat chattsyster) för att få en stödkontakt över en längre tidsperiod över chatt/mejl eller video.

För dig som har en pågående kontakt

Onlinesyster kallades tidigare för Chattsyster men bytte namn oktober 2021.

Du som har utsatts för sexuella övergrepp och vill prata med en och samma volontär under en längre tidsperiod kan ansöka om en egen onlinesyster eller onlinebror. 

Syftet med stödet är att du ska få möjlighet att dela erfarenheter, tankar och känslor med en medmänniska som finns där, stöttar, lyssnar och tror på dig. För många känns det bättre och lättare att hantera det som känns svårt efter att ha berättat för någon.

I början av kontakten kommer ni tillsammans fram till en målsättning som ni kan jobba mot. En målsättning kan till exempel vara att berätta för någon om dina erfarenheter, att anmäla brottet eller att få bearbeta känslor och reaktioner. 

Alla volontärer arbetar under tystnadslöfte, vilket innebär att det du skriver till din onlinesyster eller onlinebror stannar hos oss.

Onlinesyster över chatt/mejl

Du och din onlinesyster eller onlinebror har kontakt via mejl eller chatt en timme i veckan under tre till som längst sex månader. Onlinesyster över chatt/mejl kallades tidigare för Chattsyster men bytte namn oktober 2021 men stödet är samma som tidigare.

Du har möjlighet att vara anonym i din kontakt om du vill.

För dig som är från 13 år, oavsett könsidentitet.

Onlinesyster över video

Du och din onlinesyster eller onlinebror har kontakt 45 minuter i veckan i upp till 12 samtal.

För dig som är från 18 år, oavsett könsidentitet.

Ansök om en onlinesyster/bror

Fyll i formuläret för intresseanmälan, så tar vi kontakt med dig så snart som möjligt.

Våra volontärer

Våra onlinesystrar och onlinebröder är inte utbildade psykologer eller kuratorer och kan därför inte erbjuda dig terapi eller traumabehandling under er kontakt. Utan de finns där för dig, stöttar, lyssnar och tror på dig.  

Alla våra volontärer har genomgått vår utbildning i sexuellt våld och bemötande. Många av våra volontärer har också egna erfarenheter av att ha utsatts för sexuella övergrepp och har kunskap i vilka konsekvenser det sexuella våldet kan få. 

Kontakta oss om du har några frågor

Har du några frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på mejl onlinesyster@storasyster.org.

Vill du ha stöd på ett annat språk?

Vi har onlinesystrar som är flerspråkiga och har därför möjlighet att erbjuda stöd på flera språk. Mejla oss för mer information.