Intervju med Erika – volontär på Storasyster

Att vara volontär hos Storasyster

”Du får chansen att finnas där för någon som behöver det”, säger Erika om sitt volontärskap hos Storasyster. Läs hela intervjun med Erika nedan.

Erika, Onlinesyster på Storasyster

Erika är Onlinesyster på Storasyster sedan våren 2020. Ibland hjälper Erika även till i Storasysters öppna chatt.

Erika blev volontär hos Storasyster för hon ville finnas där som ett stöd till personer som behöver någon att prata med.

– Jag blev volontär hos Storasyster för att jag ville finnas där som ett stöd för de som behöver någon att prata med. Jag vet själv att det kan vara skönt att prata med någon utomstående ibland och det handlar inte alltid om att någon ska lösa ens problem, utan att bara ha någon som lyssnar är värt guld.

Även om uppdraget som onlinesyster kan kännas tungt tycker Erika att det är värt det.

– Som volontär hos Storasyster har det framförallt varit väldigt fint att få vara den personen som någon anförtror sig hos. Det kan kännas tungt att höra vad den stödsökande har blivit utsatt för men om man med sitt stöd kan ta bara en liten liten del av den tyngden från den stödsökandes axlar så blir allt värt det.

Som Onlinesyster hos Storasyster har Erika kontakt med samma person under en längre period över chatt.

– Jag får i och med mitt engagemang som onlinesyster möjligheten att under en längre tid skapa en givande kontakt med en stödsökande och lär mig mer om hur jag bäst kan finnas där i stödet för andra.

Att ge stöd till personer som utsatts för sexuellt våld online kan ibland kännas svårt. Därför erbjuder Storasyster en utbildning, fortbildning och handledningar för att ge stöd i volontärernas arbete.

– Genom utbildningarna har jag fått bredare kunskap inom ämnet sexuellt våld och känner att jag blir tryggare i mitt bemötande med den stödsökande. Handledningar och samtal med andra volontärer gör att man aldrig känner sig ensam i det, utan man kan alltid rådfråga någon för att sedan kunna ge det bästa stödet.

Erika skulle rekommendera andra att bli volontär hos Storasyster.

– Jag skulle varmt rekommendera alla som känner att de har möjlighet att bli volontär hos Storasyster. Du får chansen att finnas där för någon som behöver det och får utöver det ett fint sammanhang med andra volontärer där ni kan lära er tillsammans.

Vill du också bli volontär hos Storasyster?

Just nu söker vi efter fler volontärer till vårt onlinestöd och kommunikatörsnätverk!