Årets Storasyster

Här är juryn till priset Årets Storasyster 2024!

Det är snart dags att dela ut priset Årets Storasyster för att lyfta arbetet för ett jämställt samhälle fritt från sexuellt våld. Nedan presenteras årets jury.

Marie Göranzon, Tanvir Mansur, Annie Lööf, Cecilia Bödker Pedersen, Cecilia Berger och Max Bergander.

Storasyster instiftade år 2023 priset Årets Storasyster för att hylla en person eller en organisation som utfört viktiga gärningar för personer som utsatts för sexuellt våld. Vinnaren presenteras på Storasystergalan på Dramaten den 4 november. Årets tema på Storasystergalan tar avstamp i vår Storasysterrapport från 2024, som belyser det växande problemet med sexuellt våld online. I maj publicerade vi Storasysterrapporten ”Våldet som vardag – en rapport om utsatthet online”, som visar att sexuellt våld online ofta möts med bristande förståelse och skuldbeläggning av den utsatta, vilket leder till allvarliga psykiska konsekvenser och ett begränsat livsutrymme.

Årets jury är sammansatt av profiler med olika expertområden och starkt engagemang för samhällsfrågor.

Genom priset Årets Storasyster vill vi fortsätta att lyfta fram de hjältar som varje dag arbetar för att göra världen lite tryggare för de som utsatts för sexuellt våld. Storasystergalan är en viktig plattform för att synliggöra dessa insatser och inspirera andra att ta ställning och agera. Varje röst, varje handling och varje initiativ räknas i kampen för ett mer jämlikt samhälle. 

– Priset ger oss en årlig möjlighet att uppmärksamma en individ eller aktör som verkligen bidrar till arbetet för ett samhälle fritt från sexuellt våld. Det finns en stor kraft i att lyfta fram de personer som varje dag, både synligt och i det tysta, arbetar för att förbättra situationen för utsatta. Förhoppningen är också att pristagaren ska inspirera fler att ansluta sig till kampen mot sexuellt våld, säger Cecilia Bödker Pedersen, generalsekreterare på Storasyster.

Juryn till Årets Storasyster är: 

  • Annie Lööf, rådgivare, föreläsare och författare.
  • Cecilia Berger, Specialist i obstetrik och gynekologi, Med. Dr och Överläkare på Amelmottagningen.
  • Marie Göranzon, skådespelare på Dramaten.
  • Max Bergander, värdegrunds- och hållbarhetsansvarig i AIK Fotboll.
  • Tanvir Mansur, journalist och krönikör.
  • Cecilia Bödker Pedersen, Generalsekreterare för Storasyster.

Annie Lööf:
”Att vara en Storasyster. Någon som lyssnar, som ger goda råd, som slår näven i bordet och säger ifrån. Kampen mot sexuellt våld måste dessvärre fortsätta, eftersom verkligheten är brutal för allt för många flickor, unga kvinnor och äldre kvinnor. Det sexuella våldet visar sitt fula tryne i skolkorridoren, i mobiltelefonen och i det som ska vara hemmets trygga vrå. Därför är Storasysters verksamhet så viktig. Därför är jag stolt över att få vara med i juryn och få dela ut pris till Årets Storasyster 2024.”

Marie Göranzon: 
”Att jag fick förfrågan om att delta i juryn tar jag som ett hedersuppdrag. Är det något jag brinner för så är det detta, det är en hjärtefråga och oerhört viktigt. Jag skulle aldrig kunna tacka nej till ett sånt här uppdrag. Våld mot kvinnor och sexuellt våld är ohyggligt.  Det finns ingen kvinna i hela världen som inte tycker att detta är en viktig fråga, kanske den viktigaste. Att våld mot kvinnor finns är hemskt och att det finns i Sverige är hemskt.”

Tanvir Mansur: 
”När det sexuella våldet sker online, så är det fem gånger vanligare att skuldbelägga offret. Därför är det så viktigt att Storasyster uppmärksammar det här. Jag har valt att sitta i juryn för att priset tilldelas till någon som har gjort stora insatser mot sexuellt våld. Alla har möjlighet att göra någonting, även om det är något litet. Då kan vi alla bära med oss vad det betyder att vara en storasyster.”

Årets Storasyster-jury