Internationella volontärdagen 2024

Storasysters volontärer: Chattsyster, onlinesyster och kommunikatör

Idag på den internationella volontärdagen lyfter vi tre av Storasysters volontärer – Ida Gustafsson, Anastasia Exner och Sophie Wedin Öhman.

Tre svartvita bilder. Från vänster: Ida Gustafsson, Anastasia Exner och Sophie Wedin Öhman

Ida Gustafsson, Anastasia Exner och Sophie Wedin Öhman

Den 5 december är det internationella volontärdagen. Storasyster vill därför uppmärksamma och hylla det ovärderliga arbete som våra volontärer gör för våra stödsökande och för vår organisation.

Att vara volontär är att stå sida vid sida med dem som behöver det som mest. Storasyster arbetar med att ge stöd till personer som utsatts för sexuellt våld och deras anhöriga, och volontärerna är en väsentlig del av detta arbete. Genom sitt engagemang bidrar volontärerna inte bara med tid och medkänsla, utan även med en trygghet som kan vara avgörande i en människas svåraste stunder.

Volontärarbetet hos Storasyster är varierande och anpassat efter olika kanaler och uppgifter. Genom att ge stöd via chatt, mejl, videosamtal eller genom att sprida kunskap som kommunikatör, finns det möjligheter för den som vill hjälpa till att hitta en roll där de kan göra verklig skillnad. Det som förenar alla volontärer är viljan att hjälpa andra och att bidra till en förändring.

Idag lyfter vi tre av våra livsviktiga volontärer med olika uppdrag – Ida Gustafsson, Sophie Wedin Öhman och Anastasia Exner. 

Kontinuerlig kontakt med en onlinesyster

Ida Gustafsson (34) har varit onlinesyster sedan mars 2023. Utanför volontärarbetet arbetar Ida som socialsekreterare. Att vara onlinesyster innebär att den stödsökande och en specifik volontär har kontinuerlig kontakt i tre till sex månader. Kontakten kan hållas via mejl, chattfunktion eller videosamtal.

För Ida handlar volontärarbetet  om att ge något som är både enkelt och värdefullt – sin närvaro. Som onlinesyster är hennes roll att finnas där för personer som söker stöd. Hon lyssnar, skapar trygghet och hjälper till att ge hopp i en svår situation. Vidareutbildningar och handledning från Storasysters volontärsamordnare gör att Ida känner sig rustad att möta de olika behov som kan uppstå under samtalen.
– För mig känns volontärskapet som ett viktigt och tillgängligt sätt att bidra inom ett område som ligger mig varmt om hjärtat, säger hon.

Ida finner närvaron och att lyssna ovärderligt:
– Något av det viktigaste vi kan ge varandra är närvaro. Ditt närvarande och trygga lyssnande kan verkligen betyda allt för dem du möter. Det ger också något ovärderligt tillbaka – gåvan att få hjälpa någon annan när den har det svårt.

Påverka som volontärkommunikatör 

Kommunikatören Anastasia Exner (29) har varit volontär hos Storasyster sedan 2019. Kommunikatörsrollen handlar om att sprida kunskap och hålla frågan om sexuellt våld synlig i media och sociala medier. Anastasias volontärarbete som kommunikatör innebär att hon omvärldsbevakar och ser till att viktiga frågor inte glöms bort i mediabruset.

För Anastasia var valet att engagera sig personligt. 
– Jag vill vara med och göra skillnad. När jag gick i högstadiet blev en nära vän utsatt för en grov våldtäkt och jag såg hur svårt det kunde vara att få hjälp och stöd som utsatt, säger hon.

Anastasia vill också uppmuntra andra att våga ta steget att bli volontär.
– Det är mycket enklare än du tror att hjälpa till och börja göra skillnad.

Direkt och anonymt stöd via chattjour

Storasysters chattvolontär Sophie Wedin Öhman (23) arbetar till vardags inom bank och finans. Under hennes pass i chatten möter hon både utsatta och deras anhöriga, och hennes främsta uppgift är att lyssna.
– Jag finns med för att sprida kunskap och ge vägledning men framförallt lyssna, vilket jag anser är det absolut viktigaste, säger hon.

Sophie valde Storasyster som organisation eftersom Storasyster sätter brottsoffret i fokus. Det är ett perspektiv hon brinner för, och som också speglar hennes önskan att sprida kunskap om sexuellt våld och dess konsekvenser.

Sophie betonar att det är viktigt att som volontär förstå sina egna begränsningar.
– Det handlar om att göra skillnad där det går att göra skillnad och inte att lösa alla problem. Att endast lyssna kan betyda mycket mer än vad man tror, berättar hon. 

 Ett stort tack till Storasysters volontärer

Våra volontärer är hjärtat i Storasysters verksamhet och en ovärderlig resurs för de som söker stöd. Genom sina insatser skapar de trygghet, sprider kunskap och ger hopp till de som behöver det som mest. Ida, Anastasia och Sophie är tre av många eldsjälar som visar att volontärarbete gör skillnad – både för den som ger och för den som tar emot.

Idag, på internationella volontärdagen, vill vi rikta ett stort tack till alla våra 140 volontärer. Tillsammans formar ni en framtid där fler vågar söka hjälp, där fler får det stöd de behöver och där vi tillsammans står upp mot sexuellt våld. Ert engagemang förändrar liv.





Ditt närvarande och trygga lyssnande kan verkligen betyda allt för dem du möter. Ida Gustafsson, Onlinesyster