Julen 2023

Julia Frej gör julmusik mot sexuella övergrepp

Årets julkampanj ”Nu tändas tusen juleljus” är en nyinspelning signerad Julia Frej.

Julia Frej ansikte utåt för Storasysters julkampanj 2023

I en julkampanj för den ideella organisationen Storasyster är ledmotivet ”Nu tändas tusen juleljus” i en nyinspelning signerad Julia Frej. Hon lånar ut sin röst till kampanjen och fungerar som en ambassadör för årets julkampanj.

– Jag har jobbat med barn mycket i mitt liv. Jag har själv varit utsatt för mycket våld och brinner för att folk ska få upp ögonen för det psykiska och fysiska våldet som påverkar generationer och vårt samhälle, säger Julia Frej.

Sexuella övergrepp är ett stort samhällsproblem och de flesta kvinnor har egna erfarenheter av att drabbas på något sätt. Julledigheten innebär att fler riskerar att bli utsatta på grund av att vi tillbringar mer tid i hemmet, vilket är där de flesta övergrepp sker.

– Det är viktigt för alla i samhället att vi belyser och stöttar allt vi kan kring detta. När någon vinkar hejdå och dörren stängs är det få som vet vad som sker där bakom. Kunskap behövs och jag vill att nya generationer ska kunna ta sig ur våldet och få skapa sig egna högtider, fortsätter Julia Frej.

Kampanjfilmen producerades i samarbete med kommunikationsbyrån Det, och bygger på kontrasten mellan vår bild av en fridfull jul och det hårda blåljuset som vill visa på att sexuella övergrepp handlar om grov brottslighet. Varje år anmäls cirka 25 000 sexualbrott. Men den verkliga siffran är många, många gånger högre.

– Vi vet att våldet ökar under långa ledigheter när utsatta tillbringar mer tid i hemmet med förövaren. Den som blir utsatt ska veta att den inte är ensam och att Storasyster finns där för den som behöver någon att prata med, säger Cecilia Bödker Pedersen, Generalsekreterare för Storasyster.

Storasyster är med sina 140 volontärer Sveriges största stödorganisation för den som utsatts för sexuella övergrepp. Organisationen håller årligen över 7000 stödsamtal med personer som annars inte skulle haft någon att vända sig till. Storasyster tar emot alla oavsett könsidentitet från 13 år och uppåt som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp, och erbjuder även stöd till anhöriga. Storasyster har hela Sverige som upptagningsområde och arbetar aktivt för att motverka sexuellt våld genom stödjande och kunskapshöjande insatser. Storasyster tilldelades Kvinnofridspriset 2019 av Operation Kvinnofrid, Stockholms stads Trygghetspris 2020, Arvsfondens Guldkorn 2020, Unizons Idépris 2021 och Child10 Awarded Member 2022.