Min berättelse

Tystnaden är förövarens bästa vän

När Michaela var liten blev hon våldtagen. Nu delar hon med sig av sin berättelse.

Jag delar med mig av detta för att bryta tystnaden, för att ni inte ska känna er ensamma, och för att ni ska veta att det finns hjälp och stöd att få. Michaela Meijer

Alla har inte den turen att ha någon i sitt liv som på riktigt känner dig, som ser förbi ditt leende och kan se hur du egentligen mår, att du egentligen går runt och bär på något du inte yttrat tidigare av rädslan att såra dom i din omgivning.

Jag hade den turen, att ha människor i min omgivning som såg och som vågade pusha mig till att bryta tystnaden och släppa ut mina demoner, släppa kontrollen, våga lita på att det blir bättre, även om det blir tyngre först.

När jag var liten blev jag våldtagen, det ordet är fortfarande jobbigt att använda, det känns som att det ordet tillhör dom som blivit attackerade en sen kväll på en mörk bakgata, men så var det inte för mig, men det ordet tillämpas också i mitt fall, på polisrapporten står det, ”grov våldtäkt mot barn”. Men det var ingen mörk gränd eller en okänd förövare, det var någon alla i min omgivning kände.

Jag bestämde mig där och då för att inte säga något, jag var rädd att jag skulle såra dom som stod mig nära, slå deras liv i spillror genom att berätta vad den här människan egentligen var när ingen annan var i närheten. Jag såg det som mitt ansvar att inte låta det komma ut, för då skadar det ju ingen annan.

Men skadan var redan skedd, mot ett barn, och det är hit jag vill komma med den här texten, ingen, speciellt ett litet barn, ska behöva bära på eller gå igenom något liknande, och det gör ont i mig att veta att ni finns där ute, ni som inte har någon att vända er till.

I mitt fall hann det aldrig gå till rättegång då min förövare dog innan rättsprocessen blev färdig. Jag delar med mig av detta för att bryta tystnaden, för att ni inte ska känna er ensamma, och för att ni ska veta att det finns hjälp och stöd att få!

Det är också därför storasyster.org finns, för att alla ska ha någonstans att vända sig för att få stöd, hjälp eller bara någon som lyssnar. Storasyster har en chatt-tjänst man kan vända sig till för att få prata, dom hjälper till vid frågor kring hur en rättsprocess går till och kan följa med till polis eller vård/behandlings insatser om man vill ha stöd.

Stöd & hjälp

Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp?

Vi finns här och vi lyssnar gärna. Storasyster erbjuder stöd till dig som är 13 år och uppåt och för dig som anhörig.

Stöd Storasyster

Vill du vara med och göra skillnad?

Det finns flera sätt du kan vara med och göra skillnad för ett jämställt samhälle fritt från sexuellt våld.