Tänk dig ett samhälle fritt från sexuella hot, tvång och övergrepp. Det gör vi.

Idag utsätts en fjärdedel av alla unga kvinnor i Sverige för ett eller flera sexuella övergrepp. Förövarna är nästan uteslutande män. Det är ett enormt samhällsproblem. Tillsammans kan vi göra skillnad.

Tänk dig ett samhälle fritt från sexuella hot, tvång och övergrepp. Det gör vi.

Då skulle våldtäkt inte existera. Hora skulle bara vara något man på spanska kallar timme. Tjatsex skulle vara ett okänt begrepp. Ingen skulle lägga ut en nakenbild på någon annan på nätet eller skicka oönskade dickpics. Att bli tafsad på under firmafesten skulle vara lika orimligt som det låter. Och att bli tvingad till en sexuell handling av den man älskar eller en anhörig skulle ingen uppleva.

Låter det otänkbart? Det tycker inte vi.

En fjärdedel av alla unga kvinnor i Sverige utsätts för ett eller flera sexuella övergrepp

Idag utsätts en fjärdedel av alla unga kvinnor i Sverige för ett eller flera sexuella övergrepp. Alla reagerar olika, men de flesta får ett förändrat liv, med varierande grad av till exempel oro, depression och känslor av skuld och skam. Direkt eller senare i livet. En tredjedel får självmordstankar.

Varje år anmäls över 20 000 sexualbrott.  Mörkertalet är stort och troligen rör det sig om uppemot 500 000 som utsätts årligen. Nästan alla kvinnor har erfarenheter av att ha blivit utsatta på något sätt. Förövarna är nästan uteslutande män. Vilket gör detta samhällsproblem till ett av de största mansproblemen. Därför behöver fler, särskilt män, engagera sig i frågan.

Storasyster är en ideell organisation som är experter på att stödja utsatta, utbilda och förebygga med en vision om ett jämställt samhälle fritt från sexuellt våld. Vi vet att det går att förändra. Stöd Storasyster. Bli månadsgivare!

Fler sätt att stödja oss

Det finns flera sätt att stödja Storasysters arbete – att bli månadsgivare är ett av dem. Oavsett hur du väljer att bidra lovar vi dig att din gåva gör skillnad.