Stöd och hjälp

Chattsyster/Chattbror

Med en chattsyster eller chattbror får du en stödkontakt online över chatt eller mejl i 3-6 månader. Om du har en avtalad tid med en chattsyster/chattbror, kan du starta chatten på den bestämda tidpunkten.

Du som har utsatts för sexuella övergrepp och vill samtala med en och samma volontär under en längre tidsperiod kan ansöka om en egen chattsyster eller chattbror. 

Våra chattsystrar och chattbröder är inte utbildade psykologer eller kuratorer som kan erbjuda dig terapi eller traumabehandling under er kontakt. Syftet med stödet är att du ska få möjlighet att dela erfarenheter, tankar och känslor med en medmänniska som finns där, stöttar, lyssnar och tror på dig. För många känns det bättre och lättare att hantera det som känns svårt efter att ha berättat för någon.

Alla våra volontärer har genomgått vår utbildning i sexuellt våld och bemötande. Många av våra volontärer har också egna erfarenheter av att ha utsatts för sexuella övergrepp och har kunskap i vilka konsekvenser det sexuella våldet kan få. 

Du och din chattsyster eller chattbror har kontakt via mejl eller chatt en timme i veckan under tre till som längst sex månader. I början av kontakten kommer ni tillsammans fram till en målsättning som ni kan jobba mot. En målsättning kan till exempel vara att berätta för någon om dina erfarenheter, att anmäla brottet eller att få bearbeta känslor och reaktioner. 

Alla volontärer arbetar under tystnadslöfte, vilket innebär att det du skriver till din chattsyster eller chattbror stannar hos oss. Du har möjlighet att vara anonym i din kontakt om du vill.

Ansök om en chattsyster/chattbror

Fyll i formuläret för intresseanmälan, så tar vi kontakt med dig så snart som möjligt.

Kontakta oss om du har några frågor

Har du några frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på mejl chattsyster@storasyster.org.