Stöd och hjälp

Chattsyster/Chattbror

Har du blivit utsatt för sexuella övergrepp och vill ha någon att prata med, som finns där och lyssnar på dig? Ansök om en chattsyster eller chattbror för att få en stödkontakt online i 3-6 månader.

Du som har utsatts för sexuella övergrepp och vill prata med en och samma volontär under en längre tidsperiod kan ansöka om en egen chattsyster eller chattbror. 

Syftet med stödet är att du ska få möjlighet att dela erfarenheter, tankar och känslor med en medmänniska som finns där, stöttar, lyssnar och tror på dig. För många känns det bättre och lättare att hantera det som känns svårt efter att ha berättat för någon.

Du och din chattsyster eller chattbror har kontakt via mejl eller chatt en timme i veckan under tre till som längst sex månader. I början av kontakten kommer ni tillsammans fram till en målsättning som ni kan jobba mot. En målsättning kan till exempel vara att berätta för någon om dina erfarenheter, att anmäla brottet eller att få bearbeta känslor och reaktioner. 

Alla volontärer arbetar under tystnadslöfte, vilket innebär att det du skriver till din chattsyster eller chattbror stannar hos oss.

Du har möjlighet att vara anonym i din kontakt om du vill.

Våra volontärer

Våra chattsystrar och chattbröder är inte utbildade psykologer eller kuratorer och kan därför inte erbjuda dig terapi eller traumabehandling under er kontakt. Utan de finns där för dig, stöttar, lyssnar och tror på dig.  

Alla våra volontärer har genomgått vår utbildning i sexuellt våld och bemötande. Många av våra volontärer har också egna erfarenheter av att ha utsatts för sexuella övergrepp och har kunskap i vilka konsekvenser det sexuella våldet kan få. 

Ansök om en chattsyster/chattbror

Fyll i formuläret för intresseanmälan, så tar vi kontakt med dig så snart som möjligt.

Kontakta oss om du har några frågor

Har du några frågor är du varmt välkommen att kontakta oss på mejl chattsyster@storasyster.org.

Vill du ha stöd på ett annat språk?

Vi har chattsystrar som är flerspråkiga och har därför möjlighet att erbjuda stöd på flera språk. Mejla oss för mer information.