Sex efter övergrepp

Sex måste inte vara på ett särskilt sätt

När det känns svårt att hitta lusten till sex kan det vara bra att fundera lite på hur du har sex. Har du sex på ett sätt som du njuter av? Känner du att du har möjlighet att uttrycka vad du gillar eller inte gillar?

Tips

  • Tips 1

    Det kan vara bra att påminna dig om att det inte finns några regler kring sex som säger att det måste vara på ett visst sätt eller att saker du gör ska ske i en viss ordning. Kanske kan du prova att ha sex på ett annat sätt? Ofta brukar vi kalla allt det som sker innan omslutande sex för förspel. Detta är egentligen ett konstigt ord att använda eftersom hångel, smekningar, prata sexigt med varandra och utforska varandras kroppar kan vara lika mycket sex som något annat.

    Om du upplever att lusten finns där vid smeksex eller hångel, pröva att stanna kvar där. Låt det ta tid och fokusera på det som känns skönt och släpp tankar om vad som ska “hända sen”. Fokusera på att ni gör vad ni gör här och nu och försök att känna in varje del av din kropp. Om du känner att lusten väcks, men att du inte får stånd eller blir våt och upphetsad i kroppen, stressa inte vidare. Känn att du känner lust och fortsätt med det som känns skönt och bra. Försök även att kommunicera med din sexpartner om vad som händer.

    Om du njuter av det du gör i stunden och inte vill stressa vidare, lita på att du har rätt att göra det och att detta kan vara fullt tillräckligt för den eller de du har sex med. Om din partner stressar dig är det viktigt att prata om vad just du behöver vid sex.

  • Tips 2

    Att pröva nya saker när det kommer till sex behöver inte innebära att bara prova olika sätt att ha sex på. Det kan ibland vara bra att börja smått när det gäller att utforska vad som känns sexigt eller lustfyllt. Detta kan vara att exempelvis utforska vad olika känselintryck väcker hos dig. Känner du välbehag när du sover i nytvättade lakan, smörjer dig med hudlotion? Eller mer intim beröring, som massage eller bara att en partner kliar din rygg? Det kan också handla om att utforska doftintryck, som exempelvis en god parfym på dig själv eller en partner. Eller att tända doftljus eller rökelse. Ljud eller vad du hör i din omgivning kan också väcka lust. Någon särskild musik som du blir avslappnad eller glad av? Eller när din partner viskar något sexigt i ditt öra? Slutligen kan det också handla om vad du ser, kanske någon filmscen som väckt kåthet eller nyfikenhet, eller hur din partners kropp ser ut? Att uppmärksamma dessa små detaljer kan hjälpa dig att hitta vad som faktiskt väcker sexiga känslor hos just dig.

Lust och upphetsning

Vad är skillnaden mellan lust och upphetsning?

Vad kan göra att lust och upphetsning känns svårt?

Hitta till lusten och upphetsningen